2021 m. rugsėjo 23 d., ketvirtadienis

Augaliniai matcha (žaliosios arbatos) keksiukai su citrininiu glajumi

Panašiu receptu dalinausi keletą metų atgal. Tačiau per tą laiką atradau geresnį, skanesnį, tobulesnį variantą. Bet pirmiausia apie mano mylimą arbatą. Matcha - tai pačios aukščiausios kokybės nekaitinti, neskrudinti, labai atsargiai išdžiovinti žalios arbatos milteliai. Matcha - tai vienas iš superfoodų, pilnas antioksidantų, padedantis šalinti toksinus, skatinantis medžiagų apykaitą, o dar pilnas chlorofilo ir vitaminų. Kartu su augaliniu pienu ir karštu vandeniu plakant blenderyje galima pasigaminti nuostabaus skonio latte, tik be kavos, o su sveikesne alternatyva - matcha arbata. Bet taip pat šiuos arbatos miltelius galima panaudoti ir kitur: gaminant žalius kokteilius, avižinę košę ar kažką kepant..

Tik kepiniams siūlau naudoti pigesnę, kulinarinę matchą arbatą, kaip tik tokios gavau lauktuvių iš šeiminykščių atostogų Madeiroje. Arbatai ji nelabai tinkama, tačiau va keksiukams - pats tas.


Jums reikės:
  • 2 puodelių miltų (aš stengiuosi naudoti per pusę su pilno grūdo, arba bent jau nebalintus miltus, tačiau jie kepant ruduoja ir ne tokia ryški žalia spalva, tai jei norisi žalesnių keksiukų - naudokite aukščiausios rūšies balintus miltus);
  • 2- 3 kupinų šaukštelių matcha arbatos miltelių;
  • 3/4 puodelio cukraus;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • šlakelio augalinės grietinėlės, augalinio pieno, arba sutraukto augalinio pienos (su citrinos sultimis) - tik tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo ir tik jei reikia;
  • pusė puodelio kokosų (arba neutralaus skonio) aliejaus;
  • dviejų kiaušinių pakaitalo (galima naudot pirktinį arba pasigaminti iš šviesių linų sėmenų plius vandens);
Glajui:
  • pusė puodelio augalinio, kambario temperatūros sviesto;
  • 1,5 - 2 puodelio cukraus pudros;
  • vienos ekologiškos citrinos žievelė (nutarkuota) ir šaukštas jos sulčių;
Cukraus į keksiukų tešlą galima dėti dar mažiau, nes glaiste jo bus daugiau nei pakankamai.



Toliau viskas labai paprasta - sumaišykite produktus. Atskirai sumaišykite sausus produktus, kad gerai, tolygiai miltuose pasiskirstytų arbatos ir kepimo milteliai. Atskirai sumaišykite šlapius produktus. Ir tada viską kartu - jei per tiršta, šliūkštelkite augalinio pieno. Krėskite į keskiukų formą, kad gražiai iškiltų - nepripildykite iki galo, o tik maždaug 3/4 formelės. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 - 20 min., patikrinkite ar iškepę dantų krapštuku - turėtų nebūti prilipusių trupinėlių. 

Šį kartą išbandžiau naują glajų - su veganišku sviestu. Labai patiko, nors ir saldu. Lengva pasigaminti be jokių specialių prietaisų - kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukraus pudra iki purumo, pabaigoje sutarkuoti žievelę, supilti sultis, išmaišyti.

Ant viršaus galima barstyti, puošti tais pačiais matcha arbatos milteliais, tačiau taip pat daug malonaus gaivumo priduoda uogos - pvz. avietės. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą