2012 m. birželio 1 d., penktadienis

Ekadasi

Ekadasi (iš sanskrito k., vienuoliktas iš eilės) nurodo 11 mėnulio pilnaties ir delčios dienas. Tomis dienomis mėnulio įtaka kūno sveikatai yra pati nepalankiausia, todėl Ekadašis ypač palankus pasnikui (galima sausai, su vandeniu arba sultimis, arba valgant vien tik gyvą maistą - vaisius, daržoves, svarbiausia tą dieną atsisakyti grūdinių kultūrų), organizmo valymui, - sustiprina ir atgaivina, taip pat dvasinei praktikai, meditacijoms, labai tinka siųsti palinkėjimus, norus visatai, dėkoti, formuoti dvasinius tikslus visiems metams..
Ekadašis – tai diena, kurią mes skiriame Dievui. Pasninkaudami mes susimąstome, kodėl, kokiu tikslu atliekame tokią askezę. Kiekviena mūsų gyvenimo diena užpildyta reikalais, į kuriuos mes linkę pasinerti su visa galva. Net jeigu esame įsitikinę, kad užsiimame atsidavimo tarnyste, vis tik kartais reikia stabtelėti ir atidžiau pažvelgti į savo širdį. Ekadašio dienos ir skirtos tokioms kontempliacijoms.
Kodėl pasninkaujame būtent ekadašio metu? Žinoma, kad mėnulis turi didelę reikšmę žmogaus psichikai. Vienuoliktą mėnulio dieną būname labai priklausomi nuo savo juslių, patirdami didžiulį išorinių pagundų poveikį. Pasninko paskirtis – padėti tą dieną protui išlikti normos ribose.
O štai čia rasite šių metų visą ekadasi kalendorių.
Ramybės ir šviesos visiems šiai dienai :)


1 komentaras:

  1. Labas, Ieva! Toksai prašymas, jei nesunku, ir, jei žinai kaskartą kuomet tas Ekadasi būna, pranešti savo bloge! Nes aš asmeniškai visuomet pražiopsau arba sumaišau dienas :? O feizbukyje, nujaučiu, nepražiopsočiau!

    AtsakytiPanaikinti