2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Sulčių pasninkas -10 dienų ekperimentas / Juice fast - 10 days experiment

Prieš kelias savaites, vieną šlapią, lietingą vakarą su mielu draugu žiūrėjome linksmą ir įkvepiantį australų ale dokumentinį filmą (yra ir lietuvių kalba), apie Joe Cross'o vidinę ir išorinę, gyvenimą keičiančią kelionę bei patirtį, iš storos, ligotos, beveik mirusios, piliules ryjančios apgailėtinos žmogiškos būtybės į sveiką, stiprų, puikios išvaizdos vyrą tik per tris mėnesius :) Sulčių pasninko pagalba, Joe ne tik atsikrato tų piliulių bei ligų, bet šio eksperimento metu keliauja per Jungtines Amerikos Valstijas (taip, taip - greito maisto šalį :) ir padeda daugeliui žmonių. Labai mielas filmas. Taigi.. Mes jį pažiūrėjome, pažiūrėjome viens į kitą ir nusprendėme TAI padaryti :) Ne, ne tris mėnesius, pradžiai - 10 dienų..
Žinau, jog daug žaliavalgių nevertina sulčių, teigdami, kad cieli :) (nežinojau, kaip kitaip išsireikšti) vaisiai ar daržovės, tokie, kaip sukurta gamtos - sveikiau ir naudingiau.. Ir aš pilnai sutinku, tačiau manau, jog yra ir išimčių, kai naudingiau ir geriau būtent sultys.. Pavyzdžiui yra daug uogų, daržovių ar žalumynų, kurių, jų natūralioje būsenoje, daug suvalgyti negalėtumėt, kaip kad šaltalankiai, putino uogos, kviečių želmenys ar kokios petražolės, tačiau jie tokie naudingi sveikatai. Arba, kai gaminant kokį patiekalą lieka visokių daržovių galiukų, kopūstų ar kalafijorų stiebų - viską galima sumesti į sulčiaspaudę. Arba, jei sergate kažkokia liga ir reikia greitai pasveikti arba greitai pajausti rezultatą, kaip kad tame filme - žaliavalgystė veikia per lėtai, o paprastas, sausas ar su vandeniu badavimas - per radikaliai - toks pasninkas su sultimis kuo puikiausiai tinka.
Taigi, sulčių pasninko esmė, kad galite gerti tiek šviežiai spaustų sulčių, kiek tik norisi (pamiršau paminėti jog aš naudoju lėtaeigę "Samson" sulčiaspaudę, kuri nesutraiško vaisių/daržovių ląstelių ir netgi skonis skiriasi lyginant su paprastomis). Rytais mes dažniausiai gerdavome saldžias sultis (mano mėgiamiausias derinys - moliūgas, morka, apelsinas, imbieras), per pietus - daržovių, įsivaizduojant kad valgome salotas :), kaip kad morkų, cukinijų, obuolių, petražolių, salierų, ar kokių kitų žalumynų (visada stengiuosi valgyti tai, kas tuo metu auga, pagal sezoną ir vietines gėrybes, todėl geriausiai tokiam sulčių pasninkui, žinoma, tinka ruduo :) vakare - vėl saldžios sultys.. Galima kaip tik pietums - saldžias, o vakarui - daržoves, nes daržovės ramina. Geriau vienu metu maišyti kuo mažiau skirtingų rūšių, bei stengtis nemaišyti vaisių su daržovėmis. Melionų, arbūzų ir vynuogių sultys geriamos vienos, tik atskirai nuo kitų.
Kas įdomiausia, sunki ir nemaloni buvo tik viena diena, netgi - tik viena popietė; tai buvo antrąją dieną, kai pradėjau jaustis pikta (ar alkana), pavargus ir visokia kitokia vienu metu, - tačiau tai buvo labiau psichologinis nei fizinis sunkumas, toks savęs pagailėjimas ar kažkas panašaus. Tą popietę nusprendžiau jog pabaigsiu su tom sultim jau kitą dieną iš pat ryto. Tačiau.. sekantį rytą visai nebebuvo sunku. Aš vėl jaučiausi laiminga ir lengva. Kaip ir visas kitas dienas. Nustoji jausti tą sekinantį alkį, tiesiog vartoji maistą, kaip degalus savo kūnui, taip, kaip ir turėtų būti. Švarius, puikiausios kokybės degalus. Pradedi labai gerai jausti, kai iš tikrųjų išalksti bei girdėti / suprasti savo kūną ir jo poreikius.
O tada prasideda tikroji magija :) Visos jogos asanos pavyksta taip lengvai, kaip niekad, toks sulčių valymas tikrai daug duoda kūno lankstumui. Jūsų sąnariai tiesiog mėgausis, kaip ir oda ar plaukai. Per tas dešimt dienų mano oda tapo skaistesnė, o plaukų nebereikėjo plauti taip dažnai - jie tiesiog nebesiriebaluodavo. Iš veidrodžio pradėjo žiūrėti kažkokios kitokios, naujos, spindinčios vaiko akys. Tačiau pats pagrindinis dalykas - tas absoliučios taikos, ramybės ir palaimos jausmas viduje ir visam kūne. Niekada anksčiau šitaip nesijaučiau, bent jau ne taip ilgai. Įsivaizduoju, kad panašiai turėtų būti su monožaliavalgiška dieta, bet aš bandžiau mono tik trumpais periodais, po kelias dienas, o toks trumpas laikas turbūt per mažas kūnui ir protui pajausti skirtumą ir pradėti keistis. Taigi, aš tikrai rekomenduočiau sultis visiems, kas nori pasijausti ir atrodyti mažiausiai 5 metais jaunesni :) Ar kas nori tiesiog išvalyti kūną ir protą, kas serga arba tiesiog nori numesti svorio lengviausiu įmanomu būdu (man natūraliai nukrito 3-4 kg).
Ar kas nors bandėt badauti su sultimis?. Kokie pojūčiai, įspūdžiai?.. Pasidalinkit komentaruose, jei nesunku. Labai įdomu :)

Sultys - jėga! :) Pradėkit šiandien, ne rytoj.
(Puikiosios nuotraukos iš mano mėgstamo "Sulciaus".)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Several weeks ago, me and my dear friend, one rainy evening, were watching a funny and inspiring Australian documentary about Joe Cross life changing journey and experience from fat, sick and nearly dead, pill eating miserable human being into this healthy, good looking, strong man only in 3 months :) With a help of juice fast, Joe not only got rid of pills and all his sicknesses himself, but while doing this experiment and travelling through USA (yes, USA - the country of fast food :) - he helps a lot of people.. It's a really nice movie :) So.. we watched it, looked at each other and decided to do it :) No, not a 3 months, but only 10 days experiment - to start with..:)
I know a lot of raw foodists do not value juices and state that whole foods are more beneficial - as nature has created them.. And I agree with them, but there are exceptions, when juice are better and more beneficial.. For example - there are some berries, vegetables or greens, which you can't eat a lot in their natural state, as buck-thorn or snowball tree fruits, parsley or young wheat shoots, whatever, but they are so good for your health.. Or if you are making nice salad and have a lot off veggie leftovers - like cabbage or cauliflower stem - I throw everything in the juicer :) Or when you've got some kind of decease like in that movie and normal fasting is too radical for you - juice cleanse might do the job.
The point of a juice fast is - that you can have as much freshly squeezed juices as you want to. In the mornings we usually had sweet juice (my favorite mix is - pumpkin, carrots, oranges with a bit of ginger), some vegetable mix for lunch (pretending it was real salad :) - like, carrots, zucchinis, apples, celery, parsley or some other greens (we try to eat locally and what's in season - so autumn is simply the best for a juice fast).. In the evening - again sweet fruit juices..
It's best not to mix too much different kinds and try not to mix veggies and fruits. Drink melon, watermelon and grape juices always separately from others.
  What's the most amazing - only one day was difficult and unpleasant, actually - one afternoon, on the second day of fasting I started to feel angry (or hangry :), unhappy, tired and everything in one place, - but it was more psychological then physical feeling of self sorry or something.. On that afternoon I decided to finish with this juice fast the first thing the other day.. But next morning it wasn't difficult at all.. I felt light and happy again.. And all the other days - you don't actually feel that relentless hunger anymore, you actually start taking food as fuel for your body, you start to feel when it really needs food, and you start listening to it..
And then the real magic began..:) All my yoga asanas came out real nice and easy - I can tell you - juice fast for sure helps with your flexibility.. Your joins will just love it. As well your skin and hair... - in those ten days, my skin became clear and glowing, and I needed to wash my hair really seldom- they didn't got greasy anymore.. Eyes became sparkling and radiant. But the most important thing - that feeling of absolute peace and calmness and bliss inside your body, inside your mind.. I've never felt like that before.. I imagine this can be achieved by raw vegan mono diet as well, but I've tried mono only for short periods of time - like several days and such a short time is too little for the body and mind to really start changing and really feel the difference.. So.. I would definitely recommend it for anyone who wants to look and feel at least 5 years younger :), who wants just to cleanse body and mind, who has an illness of some kind, or just to loose weight in the most easy manner ( I lost 3-4 kg, which are not coming back).. Juice fast is great, start today, not tomorrow :)
These wonderful shots are from my favorite place in Vilnius, juice bar "Sulcius" :)

14 komentarų:

  1. Įkvepia! Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Jum, kad įkvėpėt :) man taip pat labai patiko ši patirtis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, tikrai uždegėte kibirkštėlę viduje - reikės bandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. "naudoju lėtaeigę "Samson" sulčiaspaudę, kuri nesutraiško vaisių/daržovių ląstelių"
    > Tai iš ko bėga sultys ?

    Sultys - koncentruotas supermaistas. Kaip tai galima vadinti badavimu ? Vien nuo žodžio "badauti", jau galima sublogti. Pats žodis destruktyvus, o naudojamas kartu su aukščiausios klasės maistu.

    O beto staigiai šokant nuo visavalgystės prie 10 dienų sulčių, tai gali pramušti per visus galus. Nenustebčiau, jei prasidėjus kapitalinam valymuisi kas nors imtų kimštis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Žalsvas, - kai rinkausi tą sulčiaspaudę man visą šitą pasakojo:) atseit tausoja vitaminus, dėl to sultys labai tirštos gaunasi ir nesutraiško tų ląstelių :) na kiek aš pamenu iš chemijos - ląstelės labai mažos tai jos sultyse gi irgi gali būti :)) dėl tų ląstelių nežinau, neturiu mikroskopo, bet darėm eksperimentą - spaudėm tą patį moliūgą su maniške ir paprasta, bet ne pigia sulčiaspaude - tai mano sultys skyrėsi skoniu, spalva ir tekstūra, net skonis buvo geresnis, kaip bebūtų keista, todėl ir tikiu, kad jos ten kažkokios kitokios :)
    Post'as vadinasi sulčių pasninkas - jei ir paminėjau žodį badavimas, tai todėl kad momentais jausmas panašus, kai nevalgai kieto maisto - organizme prasideda valomosios reakcijos, todėl nemanau, kad tarp sulčiavimo ir badavimo visai jokio ryšio nėra :)
    Kai pradėjau žaliavalgiauti - dariau didelį šuolį, iškart atsisakiau mėsos, žuvies, alkoholio ir virto maisto - niekas neužsikimšo :) Kaip ir tam dokumentiniame filme žmogus sulčiavo tris mėnesius iškart nuo ne tik visavalgės mitybos bet dar ir nuo prastos. Svarbiausia žinoma - klausyti savo organizmo, ir išgirsti ką jis sako. Kiek žinau tai kemšasi būtent toj visavalgėj mityboj.. ir ne tik kemšasi..nei sulčiavimo, nei žaliavalgystės metu neturėjau jokių skrandžio problemų.. Tiesa sulčiavimo metu buvo pabėrę pečius, bet kadangi oda didžiausias valymo organas, supratau, kad kažkas ten viduje valosi.. Kiti - tik patys geriausi pojūčiai.
    Ačiū, kad skaitote, Žalsvas, gražios dienos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kiek per diena sulciu galima suvartoti?

      Panaikinti
    2. Svarbu gerti tiek, kad nejaustumėt alkio, kad nebūtų sunku.. pirmom dienom keturis kart daraus sultis maždaug.. po litrą.. po to mažiau norisi..:) kiek norisi - tiek ir gerkit :)

      Panaikinti
  6. o man draugė pasiūlė tokį variantą, kadangi pati išmėginoir liko labai patenkinta, o aš irgi nei sulčiaspaudės turiu, nei laiko darbo metu :)
    http://www.sveikiproduktai.lt/content/detoksikuojanti-sulciu-dieta

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveika, idomu ka manai, jei prisispausciau sulciu ryte ir atsinesciau ju pietums i darba ar vakarui su savim nesiociausi ar poveikis butu? nes girdejau kad po kurio laiko ar vitaminai dingsta is tu sulciu ar kazkas panasaus darosi, gal domejaisi? nes daug kam dirbantiems zmonems tiesiog neiseina darbe spaustis tu sulciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labukas, jei įspausi citrinos tikrai laikosi 24 val šaltai jei :)

      Panaikinti
  8. Manau, kad vistiek sveikiau ir geriau nei jei valgytum mėsainį kokį :) žinoma sultyse kažkiek vitaminų išgaruos.. bet jos vistiek bus gyvas švarus pilnas energijos maistas.. skaitosi išrovus daržovę ar nuskynus vaisių jau po penkiolikos minučių mažėja kažkiek naudingų medžiagų.. bet negyvename idealiame pasaulyje kad viską visados valgytume šviežią, ką tik nuskintą.. taip ir sultys.. svarbu laikyti uždarame stiklo arba be BPA plastiko inde, jei įmanoma šaltai.. aš būna jei neturiu galimybės taip pat pasidarau sulčių ar kokteilį visai dienai, nematau tame bėdos :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. labas,as pradejau gerti sultys,bet jes darausi su blenderiu,zadu greitu laiku isigyti sulciauspaude,gal blenderis irgi tinka,nes visos darzoves ir vaisius tu isgeri niekas neissimeta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su blenderiu lieka smulkinant lieka per daug ląstelienos -- ilgiau/ sunkiau virškina, ir todėl tas valymosi procesas turėtų būti kiek lėtesnis/nuosaikesnis.

      Panaikinti
  10. Jeigu kam idomu, cia yra pilnas sulciu dietos gidas su gydytoju patarimais, rekomendacijomis ir atsiliepimais.
    http://www.asliekna.lt/sulciu-dieta-programa-atsiliepimai/

    AtsakytiPanaikinti